fbpx

Mantra

A mantrák a hangok rezgését kihasználva rezonálnak testünk sejtjeivel, így különböző hatásokat érhetünk el ismételgetésükkel.

Mantra lehet egy szótag, egy-két szó, lehet egy mondat, vagy egy vers is. Vannak úgynevezett “magmantrák” amik csak egy szótagból állnak, mégis erőteljes a hatásuk a testre-lélekre egyaránt. Egyet biztosan ismersz Te is, ez az “OM” mantra.

OM az Univerzum hangja
OM az Univerzum hangja

A jelét gyakran láthatod jógatermekben, buddhista templomokban, olyan weboldalakon, amik a spiritualitással foglalkoznak. Szóval ezt a jelet gyakorlatilag már szinte mindenki látta. Gyakran AUM-ként leírva, kántálva is találkozhatsz vele. Ugyanarról van szó, csak az egyik tradíció így használja, a másik meg úgy.

Az OM mantra a legerőteljesebb és legszentebb mantra. Nem véletlen, hogy a meditációk elején és végén is szokás zengetni. A jóga tanítások szerint anyagi világunk az OM hang zengetésével jött létre. Az OM hang minden más hangot magában foglal. Így ez az egy mantra minden szinten hat, minden problémánkra megoldást hozhat. Ehhez viszont sokszor kell ismételni. A mantrákat jellemzően 108-szor szoktuk zengetni. Ez egy kör. Több kört is zengethetünk természetesen.

Ugyanakkor óvatosságra intelek az OM mantra túl gyakori ismétlésével kapcsolatban. A fokozatosság elvét mindenkor szem előtt kell tartani. Ugyanis olyan változásokat hozhat, amire testi szinten is fel kell készülnünk. A felkészülést pedig a fokozatossággal érhetjük el. Tulajdonképpen az idegrendszerünknek kell elég erősnek lennie. Ezt pedig a rendszeres gyakorlással, relaxációval, koncentrációval, meditációval érhetjük el.

Ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor egy elektromos hálózatra magas feszültséget engednek. Ha a hálózat nem elég erős, a vezetékek szétégnek. Ebben a hasonlatban az idegrendszerünk a hálózat, az OM mantra a magasfeszültség. Érted már miért olyan fontos, hogy felkészült légy a mantra zengetésére? Sajnos ezt sokan nem tudják. Így akár pszichés zavarokat is okozhatnak maguknak. Tehát, óvatosan az OM mantrával.

Másik fontos mantránk a SO-HAM (kiejtve: szó-ham) mantra a jógában. Jelentése: “Az vagyok.” A légzésünk figyelésével szoktuk összekapcsolni. Belégzéskor a “SZÓ” hangocskát zengetjük, kilégzéskor a “HAM” hangocskát.  Tulajdonképpen nem is kell hangosan kimondani, mert ez a légzésünk természetes hangja. Ha csendben figyeled a légzésed, talán Te is meghallod a SZÓ hangot, ahogy az orrodon áramlik be a levegő. Kilégzéskor pedig ugyanígy figyelve a HAM hangot hallhatjuk. És máris egy meditációs gyakorlatban találjuk magunkat.

Maga a légzés figyelése is egy meditációs gyakorlat. Ha hallod a mantrát közben, akkor máris mantra meditációba fogtál. A mantrák azon kívül, hogy rezgéseikkel hatással vannak az egész testünkre, és energetikánkra, azt a célt is szolgálják, hogy lekössék az elkalandozó gondolatainkat.

Hogy könnyebb legyen az ismétlések számát követni a meditálók gyakran használnak gyöngyfűzért, úgynevezett MALA-t. A mala-n rendszerint 108 szem van, plusz egy vezérszem, kis bojttal elválasztva a többitől. Erre azért van szükség, mert rendszerint csukott szemmel forgatjuk a mala-t, így érezzük az ujjaink között, hogy mikor ér véget egy kör. A mala-val folytatott mantrázást japa mala néven is emlegetik.

Mala
Imalánc, azaz mala

A mantrákat lehet hangosan kimondva ismételgetni, vagy dallamosan énekelgetni. De ismételgethetjük magunkban, csendben is. Érdekes módon így még erőteljesebb a hatásuk. Ha mi magunk nem ismételgetjük, csak hallgatjuk a mantrát, annak is van jótékony hatása, de gyengébb, mintha mi magunk is ismételgetnénk.

A mantrák különböző életterületeinkre vannak hatással. Van mantra, ami gyógyító hatású. Van, ami védelmező. Van ami az igaz szerelmet vonzza be. Van, ami a nehézségeket segít elhárítani az utunkból. Van, ami a jólétet vonzza be az életünkbe. Minden csakránkhoz (energetikai központunkhoz) is tartozik egy mantra. Így, ha egyensúlyba akarjuk hozni őket, akkor a hozzájuk tartozó mantra ismételgetése segít. Szóval a mantrák tényleg nagyon sok területen alkalmazhatóak.

Gyógyító mantrák:

“Teyata om bekanze Bekanze maha bekanze Radza samudgate soha”

Maha Mritunjaya mantra:

“Om Try-Ambakam Yajaamahe
Sugandhim Pusstti-Vardhanam
Urvaarukam-Iva Bandhanaan
Mrtyor-Mukssiiya Maamrtaat

Védelmező mantra: Gayatri mantra

“Om Bhur Bhuvah Svaha Tat Savitur Varenyam Bhargo Devasya Dhimahi Dhiyo Yonah Prachodayat”

Mások boldogságának elősegítésére: “Lokah Samastah Sukhino Bhavantu’

Akadályok elhárítására: “Om gam ganapataye Namaha”

Igaz szerelem bevonzására: “Om Radha Krishnaya Namaha”

Használjátok, váljék egészségetekre, legyen szebb az életetek tőle!

Om tat sat

Leave a Reply

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close