fbpx

Ájurvéda

Az ájurvéda szerint hogyan épül fel világunk az 5 őselemből?

Kezdjük ott, hogy mi is az az ájurvéda?

Aki nem ismeri, annak csak pár szóban összefoglalnám: Indiából származó, több ezer éves, tapasztalatokon alapuló tudomány. Az „élet tudománya”. Felfogása szerint az egész Univerzum 5 őselemből áll, ezek különböző arányú keverékéből áll az emberi test is. Ismerteti az életünket meghatározó energiákat, a 3 fő emberi testalkatot, és ezeknek megfelelően különböző étkezési, életmódbeli és gyógyítási tanácsokkal lát el bennünket. Azonban nem csak az emberi alkatokban dominálnak különböző elemek, hanem az évszakok, sőt a napszakok is ezek hatásai alatt állnak.

Mi is az az 5 építőkő, amiből világunk összeáll?

A legfinomabb, legkézzelfoghatatlanabb, az éter (vagy űr). Ez gyakorlatilag a tér, amiben elhelyezkedik bármi is.

A következő finomságú elem a levegő. Ezt már tudjuk érzékelni, bőrünk segítségével. A levegő jellemzője a folyamatos mozgás. Minél erőteljesebben mozog, annál jobban érzékeljük.

A következő elem, a tűz. Még mindig megfoghatatlan, de már látjuk.

A negyedik őselem a víz, melyet szánkba véve érzékelhetjük az ízét, és bármely íz érzékeléséhez szükségünk van a nedvességre.

Az ötödik elem a föld. Ez a legnehezebb, legsűrűbb, leganyagibb. Ugyanakkor ez adja a legnagyobb stabilitást. A föld elemhez a szaglás tartozik, mint érzékelés.

5 elem

Most akkor vegyük számba, melyik évszakban mely elemek dominálnak, és milyen hatásaik vannak az életünkre nézve?

Tavasszal indul az új élet, ekkor ébredezik a természet. Ahhoz, hogy mozgásba jöjjenek a dolgok, a levegő energiájára van szükség. Ekkor az éter és a levegő elemek dominálnak. Gyakran szeles az idő. Ahogy a népdal is fogalmaz: „Tavaszi szél vizet áraszt”. A szél megindítja a folyamatokat, nem csak a természetben, hanem a testünkben is. Ezért érdemes a tisztító és méregtelenítő kúrákat tavasszal csinálni. Ilyenkor a természet ereje támogat minket benne. Nem véletlen a népszokás, hogy farsang végén kezdődik a nagyböjt, és Húsvétig tart. A népi bölcsességnek az ájurvédával való kapcsolatát többször is látni fogjuk.

Tehát, ha meg akarunk mozdulni, ha a lerakódásainktól meg szeretnénk szabadulni, a tavasz a legideálisabb időszak.

Mikor a tavasz átfordul a nyárba, a tűz elem veszi át a dominanciát. A nyári hónapokban szervezetünk már jelentős terhelésnek van kitéve, ilyenkor érezzük is a vágyat, hogy hűsítő vizű tópartra vagy tengerpartra látogassunk, illetve vannak, akik ilyenkor a magas hegyeket részesítik előnyben. A lényeg, hogy a külső környezeti hatásokat próbáljuk ellensúlyozni, hogy a belső egyensúlyunk megmaradjon. Nyáron nem okoz nehézséget 1-1 könnyed gyümölcsnap beiktatása, vagy néhány napig nyers koszton élni. A nyáron érő gyümölcsök és nyers zöldségek ugyanis hűtő hatással rendelkeznek.

Ősszel ismét új szelek fújnak, elszárítva a faleveleket, kiszárítva a bőrünket. Ilyenkor megint az éter és a levegő veszi vissza a dominanciát. Ez azt jelenti, megint könnyebben megy a méregtelenítés, és a fogyás.

Aztán eljön a tél, mely elnehezít, visszahúzódásra késztet. Az ember fia és lánya ilyenkor nehezebben mozdul ki a jó meleg otthonból. A víz és a föld elemek dominálják az évszakot. Ilyenkor érdemes melegítő hatású ételeket fogyasztanunk, melyek az emésztésünket is segítik.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close