fbpx

Kiégés avagy burn-out szindróma

Pál Feri – Ami igazán számít c. könyvében olvastam, egy fantasztikus összefoglalót arról, hogy kik azok, akik veszélyeztetettek a kiégés szempontjából, és hogy mit tehetnek ennek megelőzésére.

💚 Először is, ahogy írta, a kiégés csak azokat fenyegeti, akik a hivatásukat végzik. Mi vagyunk ugyanis hajlamosak arra, hogy 1️⃣2️⃣0️⃣%-ot adjunk akkor is, amikor már pihenésre lenne szükségünk.

😫 Aki olyan munkát végez, amit nem szeret, jellemzően nincs veszélyben. Ő a munkaidő leteltével valószínűleg le is tudja tenni a munkát.
☝️ Akik viszont a hivatásuknak élnek, és szívvel-lélekkel csinálják – na ők a veszélyeztetettek. Ők csinálják, amíg a munka el nem készül, amíg a feladatok be nincsenek fejezve.

🔥 A probléma akkor kezdődik, ha ez nagyon elcsúszik, és rendszeresen előfordul. Kialakul egy hosszú távon fenntarthatatlan állapot, ugyanis senkinek sem végtelenek az erőforrásai. Töltődni mindannyiunknak kell.

Mit tehetünk ellene?

📆 Ezért, ha hosszú távon szeretnénk azt csinálni, ami a hivatásunk, amit “szerelemből” csinálunk, akkor be kell terveznünk a saját pihenőidőnket is.
Meg kell határoznunk a pihenésben 🛀🏊‍♀️🚴🧘 is egy minimumot, ha meg akarjuk előzni a kiégést.

Így alakította ki például magának Feri atya az “embermentes” szerdát. 🙂 Mivel hivatásából fakadóan ő állandóan emberekkel foglalkozik a feltöltődés, kikapcsolódás Számára az, ha egyedül mehet a természetbe. Lévén katolikus pap, nem teheti meg, hogy a hétvégére időzítse a pihenését, hiszen vasárnap mise van. Így esett a választása a szerdai napra.

Ezen kívül Feri atya azt mondja, ha

  • hosszú távon
  • örömmel
  • fenntartható módon szeretnénk végezni azt a munkát, ami örömet okoz nekünk, akkor több szinten is meg kell határozni a pihenésre bizonyos minimumokat.

💚 Napi,
💛 heti,
🧡 havi, és
💙 éves szinten is.

💚 Napi szinten alap, hogy hány óra alvásra, pihenésre van szükségem. Ezen túlmenően beiktathatok pár perces pihenőket nap közben is. Sőt! Két nagyobb lélegzetvételű feladat között például érdemes picit felállni, mozogni, vagy csak “kikapcsolni” az idegrendszerünket, és a légzésünket figyelni 2 percig.
Ezen túlmenően végig gondolhatjuk, hogy az étkezésre vonatkozóan mi a mi minimum elvárásunk? Pl. a napi egy meleg főtt étel, nyugodt körülmények között, vagy vacsora a családdal – kinek-kinek mi a fontos.

Relaxáció
Relax – kapcsolj ki

💛 Heti szinten is meg kell határozni, melyek lesznek a pihenőnapjaink. Lehetünk rugalmasak, nem muszáj a hétvégében gondolkodni, főleg, ha olyan a munkánk, hogy hétvégén van több lehetőség/feladat.

🧡 Havi minimum is van, érdemes egy hétvégére teljes pihenést beiktatni, amikor lehetőleg el is megyünk otthonról.

💙 Éves minimum: a tapasztalatok alapján legalább 2 hetet kell egybefüggően pihenéssel töltenünk ahhoz, hogy valóban ki tudjuk kapcsolódni, és fel tudjunk töltődni. Lehet ez hosszabb is, de rövidebb idő általában nem elég.

Kipróbálod a 2 perces pihenőt? Ide kattintva megtapasztalhatod milyen hatása, ha sikerül kicsit kikapcsolni az agyunkat:
https://soundcloud.com/balazstunde-1/2-perc-relax

Ha pedig kipróbálnál hosszabb relaxációt is, ide kattintva találsz több anyagot:
https://balazstunde.com/ingyenes-anyagok/

A YouTube oldalamon ingyenes jógavideókkal várlak, ha kezdő vagy, akkor esetleg a meridiántornával ajánlom kezdeni:
https://youtu.be/1lYzkwT6WnU

További cikkekért, érdekességekért az alábbi közösségi média felületeken tudsz követni:

Ha úgy érzed személyre szabott segítségre lenne szükséged , vedd fel velem a kapcsolatot akár már most.

Leave a Reply

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close