fbpx

Minden, amit a Bach virágterápiáról általában tudni érdemes

Egyre több pszichológiai kutatás támasztja alá azt az elvet, hogy érzelmeink hatással vannak nem csak a hangulatunkra, de az egészségünkre is. Ezeket a tanokat mind a kínai, mind az indiai tanítások több ezer évvel ezelőtt leírták. Az, hogy a mai napig fennmaradtak, és sok embernek segítséget nyújtanak, annak köszönhető, hogy valóban működnek.

Ugyanakkor a modern ember életritmusa annyira megváltozott, hogy nehézségekbe ütközhet azoknak a gyakorlatoknak a kivitelezése, amit a jóga, ájurvéda, vagy a hagyományos kínai orvoslás javasol.

Szerencsére vannak azonban már olyan módszerek és készítmények, amik a régi tanokon alapulva de a modern életvitelhez igazodva nyújtanak nekünk segítséget. Az egyik ilyen módszer, a Bach virágterápia. 90 éves múltjával viszonylag „fiatal” módszernek számít, ugyanakkor ez a 90 év bizonyíték arra, hogy valóban működik: hisz nem tűnt el a történelem süllyesztőjében, mint oly sok divatirányzat.

1. Milyen elven működik?

Azon az elven alapul, hogy negatív, kontrollálatlan, esetleg túlzásba vitt érzelmeink, szokásaink megbetegíthetnek bennünket. A módszer célja, hogy segítsen megtalálni saját belső irányításunkat, és negatív állapotból pozitív állapotba hangoljon vissza bennünket.

A módszer kidolgozója Dr Edward Bach, arra törekedett, hogy a természetben találjon olyan növényeket, amelyek kivonatával ez egyszerűen megvalósítható. 38 eszenciát állított elő, amik az emberi hangulatokat, érzelmeket lefedik.
Működési elvük: hasonló a hasonlót gyógyítja.

Iszalag - a realitás virága: éberré és tudatossá tesz
Iszalag – a realitás virága: éberré és tudatossá tesz

2. Miből készül?

A boltban kapható alapeszenciák 50%-os alkoholos oldatban tartósított növényi kivonatok. (Egy eszencia van, a Forrásvíz, ami nem növényből készül.) Ezt az oldatot hígítjuk fel a Bach virágeszenciák fogyasztásakor.

3. Hogyan működik?

A rendszer úgy lett kialakítva, hogy ebből a 38 eszenciából választunk néhány szert, amire épp szükségünk van.

Választhatunk magunknak is, ehhez vannak elérhető tesztek könyvekben és az interneten is.

A terápia hatásosabb formája, amikor segítő beszélgetéssel egybekötve egy terapeuta segítségét kérjük. Ekkor az ő tudása is segítségünkre van, valamint az, hogy független, külső szemlélőként lát rá a helyzetünkre

Jobban szeretsz videót nézni? Ebben a videóban elmondom a legfontosabb tudnivalókat:

4. Hogyan kell választani?

Alapelv az, hogy az aktuális érzelmi állapotaink szerint választunk. Ezek a szerek pár hét alatt kifejtik hatásukat.

Vannak azonban jellembeli gyengeségeink is, melyeknek kiegyensúlyozására általában hosszabb idő szükséges. Gondoljunk bele, ha van olyan szokásunk, amit évek, sőt évtizedek óta ugyanúgy csinálunk, kicsi a valószínűsége, hogy 2 hét alatt meg tudjuk változtatni. Ezeket a saját bázisvirágainknak hívjuk. Tipikusan ilyen a rozsnok, ami abban segít, hogy megtaláljuk valódi hivatásunkat.

Rozsnok - az elhivatottság virága: segít rátalálni életünk céljára és szívből követni azt.
Rozsnok – az elhivatottság virága: segít rátalálni életünk céljára és szívből követni azt.

5. Hogyan kell szedni?

Kétféle módszer létezik.

  1. Megvehetjük a szükséges virágeszenciákat, és ezeket naponta néhány alkalommal egy pohár vízbe, vagy a vizes flakonunkba cseppentve beszedjük őket.
  2. A 38 eszenciából személyre szabott, egyedi keveréket készítünk, és ezt vesszük be. Egy keverékbe egyszerre maximum 7 féle virágeszenciát szoktunk beletenni.

Mindenképp szénsavmentes, tiszta vizet használjunk erre a célra. Lehet csapvíz, szűrt víz vagy ásványvíz is. A lényeg, hogy ne legyen semmivel ízesített.

Ha a 2. pont szerinti keverékünk van, azt a nyelvünk alá is cseppenthetjük, ha nincs kéznél víz.

6. Túl sok virágnál éreztem azt, hogy szükségem lenne rá. Mi a teendő?

Fókuszálni kell azokra a tünetekre, amik a jelen pillanatban a leginkább zavaróak. Ha ezeket elmulasztottuk, akkor a következő körben lehet azokra a virágokra koncentrálni, amiknek még mindig szükségét érezzük.

7. Mi történik, ha beveszem mind a 38 féle eszenciát egyszerre?

Valószínűleg semmi. Ártani nem tud, de valószínűleg használni sem fog.

Ehhez meg kell értenünk az információs gyógyászat lényegét: úgy működik, mintha jönne valaki, aki megmondja, hogy mit kell tennünk. Ha egyszerre 6-7 információt kapunk, azt még fel tudjuk dolgozni. De ha egyszerre 38 ember beszélne hozzánk, el tudjuk képzelni mi történne: egyet sem értenénk meg.

Így tehát, minél kevesebb alkotórészt teszünk egy keverékbe, annál hatásosabb az adott problémára. Ezért is javasolt maximum 7 féle eszenciát szedni egyszerre.

Vadgesztenyerügy – a tanulás virága: segít tanulni korábbi hibáinkból

8. Hányszor, és hány cseppet kell szedni?

Általános javaslat: napi 4 x 4 csepp. Ettől egyedi esetekben el lehet térni.
Továbbiakat ld. a 12 pontnál.

9. Mikor melyik módszer ajánlott?

  • Ha csak átmeneti problémáról van szó, például két hétig több a munkánk, és emiatt feszültebbek, fáradtabbak vagyunk, akkor arra a két hétre lehet az 1. módszert használni.
  • Ha komolyabb problémákat szeretnénk megoldani, régóta fennálló érzelmi állapotokból kijönni, akkor a 2. módszer ajánlott.

10. Mindenképp terapeutához kell menni Bach virágcseppekért?

Nem. Vannak nagyon jó könyvek, amikben részletesen le van írva a cseppek kiválasztásának és elkészítésének módja. Én ezeket ajánlom:

Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia

Szabó Norbert – Dr Várhelyi Gábor: Bach-virágterápia a mindennapokban

Szabó Norbert – Dr Várhelyi Gábor: Bach-virágterápia a gyakorlatban

Kíváncsi vagy Neked vajon mely cseppek tennének jót?
Itt ingyen letesztelheted: ONLINE TESZT

11. Mikor ajánlott szakember segítségét kérni?

  • Ha szeretnénk, hogy egy független, külső szemlélő nézzen rá a helyzetünkre. Mi néha nem látjuk meg a saját vakfoltunkat. Barátok, ismerősök is segíthetnek a választásban. Ennek előnye, hogy ők jobban ismernek, hátránya, hogy nem független a véleményük.
  • Ha szükségünk van arra, hogy megbeszéljük a problémáinkat valakivel. A Bach virágterápia lényeges része ugyanis a beszélgetés.
  • Ha nincs időnk vagy kedvünk magában a terápiás módszerben nagyon elmélyedni.

12. Vannak-e veszélyei, mellékhatásai a Bach virágterápiának?

Mellékhatásoktól teljesen mentes.

Ugyanakkor megfelelő eszenciák kiválasztása esetén előfordulhat, hogy a tüneteink néhány napig felerősödnek. Ez átmeneti állapot, a cseppek szedését csökkentett gyakorisággal, de folytatni kell. Tehát napi 4 alkalom helyett csak naponta egyszer vagy kétszer vesszük be, amíg a tünetek nem enyhülnek. Az egyensúlyi helyzet beállásához szükséges néhány hét.

13. Mi történik, ha nem megfelelő szereket választok?

Ártani nem tud. Ha nem a megfelelő szert választjuk, akkor nem lesz hatása. Egészséges embert nem fog megbetegíteni.

Vadrózsa - az életkedv virága: érdeklődővé, nyitottá, kezdeményezővé tesz
Vadrózsa – az életkedv virága: érdeklődővé, nyitottá, kezdeményezővé tesz

14. Mindenki szedheti?

Igen. Kortól és nemtől függetlenül mindenki szedheti. Ha kisbabáknak, gyerekeknek adjuk, az alkohol keverék helyett almaecettel készítsük el az eszenciát. Állatoknak is lehet adni, sőt, a növényeinkre is jó hatással van. A Vadalma eszenciája például segít megszabadulni a tetvektől és egyéb kórokozóktól a növényeinken.

Vadalma - a megtisztulás virága: megszabadít a kóros gondolatoktól és érzelmektől
Vadalma – a megtisztulás virága: megszabadít a kóros gondolatoktól és érzelmektől

15. Szabad-e más terápiás módszerekkel együtt alkalmazni?

Igen. Mindenféle más terápiával lehet együtt alkalmazni, erősítik egymás hatását. A homeopátiával ellentétben aromaterápiával együtt is alkalmazható.

Nagyon jó eredményeket lehet elérni, ha pszichoterápiás kezelés mellé alkalmazzuk. A naplóírás is jelentősen támogatja a gyógyulásunkat.

16. Lehet-e fizikai tünetek, testi betegségek esetén is alkalmazni?

Igen. Bár a terápia kiindulópontja mindig a lelkiállapotunk, tehát nem testi tünetek alapján választunk szert. Ugyanakkor mivel a testi problémák oka gyakran lelki, érzelmi síkon gyökerezik, a Bach virágterápia megfelelő alkalmazása esetén várhatóan megszünteti a fizikai problémákat is. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a kompetencia határokat betartva kell alkalmazni, tehát előfordulhat, hogy súlyos esetekben orvosi segítségre lesz szükség. De az orvosi beavatkozást is támogatja a Bach virágterápia.

17. Lehet-e külsőleg is alkalmazni?

Igen. Főképp borogatások formájában. Duzzadt, sérült testrészekre a borogatás vizébe szokás eszenciákat cseppenteni. A kiválasztás alapelve akkor is ugyanaz, mint általában. Tehát azt vizsgáljuk milyen érzelmeink vannak a sérülés, fájdalom miatt. Illetve a fürdővizünkbe is tehetünk az eszenciákból.

Vannak krémek is, amik Bach virágeszenciát tartalmaznak. Illetve mi is készíthetünk magunknak krémet a cseppek segítségével.

Olajfa - a megújhodás virága: segít a mély, regeneráló alvásban, és egyensúlyt találni munka és pihenés között
Olajfa – a megújhodás virága: segít a mély, regeneráló alvásban, és egyensúlyt találni munka és pihenés között

18. Mi a különbség a homeopátiához képest?

Töményebb.
Itt az eszenciák a virágok napoztatásával vagy forralásával készülnek, és alkoholos oldatban vannak tartósítva. Ezzel szemben a homeopátiában több ezerszeres, vagy tízezerszeres higításokkal dolgoznak.

Egyszerűbb.
38 féle Bach virágeszencia létezik. Ezzel szemben a homeopátiás szerek száma több ezer, tehát a megfelelő szer kiválasztása utóbbi esetben sokkal nagyobb szakértelmet, tapasztalatot igényel. A Bach virágeszenciákat mi is kiválaszthatjuk saját magunknak.

Kevésbé érzékeny
A homeopátiás szerek alkalmazásánál kerülni kell a mentolos készítményeket, míg a Bach virágterápia hatását nem befolyásolják.

19. Nem csak kuruzslás ez az egész?

A tény, hogy lassan 100 éve fennmaradt a módszer, és Nyugat-Európában rendkívül elterjedt, a bizonyíték arra, hogy működik.

20. Nem csak placebo hatása van?

Csecsemőkre, állatokra és a növényekre is pozitív hatása van, ahol a placebo hatást kizárhatjuk.

21. Van-e olyan szer, ami mindenkinek használ?

Dr. Bach megalkotott egy olyan keveréket, ami rendkívül hatékonynak bizonyult válsághelyzetekben. Elsősegély csepp néven kapható az 5 növény kivonatát tartalmazó eszencia. Testi és lelki traumák esetén is alkalmazható. Ha például valaki sokkos állapotba kerül, vagy elájul, a szája szélét bekenve ezzel a szerrel, magához tér, megnyugszik.

22. Lehet-e megelőzésre is használni?

Igen, ha tudjuk, hogy egy nehéz helyzet, vagy beszélgetés, esetleg vizsga áll előttünk, akkor 1-2 nappal korábban már elkezdhetjük szedni az elsősegély cseppeket.

További kérdések esetén szívesen állok rendelkezésre.

Ha úgy érzed Neked is segítene, vedd fel velem a kapcsolatot akár már most.

További cikkekért, érdekességekért pedig az alábbi közösségi média felületeken tudsz követni:

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close