fbpx

Életed első online jógaórájára készülsz?

Erre a 9 dologra figyelj oda!

Talán azt gondolod, hogy milyen klassz, hogy nem látnak a többiek (meg az oktató sem), mert esetleg azt gondolod ügyetlen vagy. Az, hogy nem látnak a többiek előnyös abból a szempontból, hogy az esetleges szégyenlősséged most nem lehet akadály.

Viszont van pár dolog, amire Magadnak kell figyelned. Összeszedtem 9 pontban, amiket a legfontosabbnak éreztem.

1. Jóga közben a légzés kiemelkedő fontosságú. Azt fogod észrevenni, hogy egyre mélyebbeket lélegzel, és ez cél is. Emiatt fontos, hogy a kezdés előtt jól szellőztesd ki a helyiséget. Én kezdés előtt 30 perccel javasolnám, hogy ha hűvös levegő jön be legyen ideje visszamelegedni.

2. Gyakran – jellemzően az óra második felében – végzünk fekvő gyakorlatokat. Ezért fontos, hogy a környezet, ahol jógázol tiszta legyen. Engem zavarni szokott, ha jógázás közben észreveszek itt-ott egy porcicát.

3. Figyelj oda a határaidra! Az a cél, hogy feszegessük a határokat, de ne feszítsd túl Magad. A gitár húrja is akkor szól szépen, ha feszes, de ha túlfeszítik elszakad. Az izmaid pontosan ugyanígy húrokból állnak. Vigyázz rájuk, maradjanak épségben.

4. Az ízületek… nos mindenki más adottságokkal rendelkezik. Ha kisebb a terpesz, mint az oktatóé teljesen OK. Mindenki más alapokról indul. Persze az is lehet, hogy laza ízületekkel rendelkezel, és első alkalommal jobban/mélyebben bele tudsz menni egy pózba, mint az oktató. A lényeg: ne hasonlítgasd Magad másokhoz. Az oktatóhoz se. Máshonnan indultunk, más utat járunk be. Inkább befelé figyelj, a saját testedre, a saját határaidra. És tartsd tiszteletben.

5. A jóga egyik alapértékei közé tartozik a “nem ártás” elve. Most lehet arra gondolsz, na ne már, egy jógaóra miatt nem leszek vegetáriánus! De nem erről van szó. 🙂 Vagyis itt most én nem erre akarom felhívni a figyelmedet, hanem arra, hogy MAGUNKNAK SEM ÁRTUNK. Nem erőltetjük túl magunkat! Óvatosan és szeretettel bánunk a testünkkel.

6. Érdemes kényelmes ruházatot választani. No de ez mindenkinek mást jelent. Amik viszont biztosan kerülendők: a túl szűk illetve a túl bő ruhadarabok. Hidd el, tapasztalatból mondom. 🙂 Amikor túl szűk egy felső nem tudok annyira előre vagy hátra hajolni, amennyire a testem amúgy engedné, és nincs meg a jóleső nyújtózkodás érzése. Ha pedig túl bő például egy felső, akkor az első előrehajlásnál a nyakamban köt ki a póló. Ami otthon olyan szempontól nem baj, hogy nem látja senki, de kényelmetlen állandóan igazgatni. Ami nekem így több, mint 10 év alatt kikristályosodott: kényelmes testhezálló nadrág és jó hosszú, de lazán a testhez simuló trikó. Ha hűvös van a trikó fölé veszek még egy felsőt. Ez már mindegy milyen, mert a trikóhoz tapad. Szóval majd meglátod Neked melyik ruhadarabjaid lesznek kényelmesek, a lényeg, hogy tudj koncentrálni, befelé figyelni.

Online jóga

7. Ha jót akarsz Magadnak, a kezdés előtt 1- 1,5 órával már nem eszel. Ugyanis sok gyakorlat van, amikor előrehajlunk, tekerjük a testünket jobbra-balra. Ha a gyomrodban étel van, az lehet, hogy visszakéredzkedik. Szóval jobb megelőzni a bajt.

8. TILOS fájdalomcsillapító bevétele után jógázni!!!
Értelemszerűen, amit eddig magyaráztam, hogy figyelj oda a saját határaidra, a tested jelzéseire – ez nem fog menni, ha nem érzel fájdalmat. Komoly sérülések forrása lehet, ha fájdalomcsillapító bevétele után jógázol. Mindenképp várd meg, míg kimegy a hatása, és csak utána gyakorolj.

9. Ugyanígy nem javasolnám tudatmódosító szerek használatát sem. Alkohol, kábítószer, ilyenek… A jóga önmagában egy tudatmódosító folyamat! Méghozzá egészséges. Egy magasabb tudatállapotba segít, kissé felülemelkedni a hétköznapi élet problémáin.

Összefoglalásként címszavakban:

 1. szellőztetés
 2. tisztaság
 3. saját határok tiszteletben tartása
 4. befelé figyelés, a saját testedre
 5. óvatosság, nem ártás elve
 6. kényelmes ruházat
 7. óra előtt min 1,5 órával egyél, utána már ne
 8. fájdalomcsillapítóval nem jógázunk
 9. alkohol, kábítószer hatása alatt sem
  +1 Igyál aznap sok vizet!

Elfelejtettem valamit? Maradt még kérdésed kezdő jógásként?

Tedd fel bátran kommentben, vagy írhatsz privát üzenetet is.
A nyilvános kérdéseknek az a haszna, hogy a többiek is tanulhatnak belőle. De ha nem szeretnéd publikusan megkérdezni szívesen válaszolok privátban is.

Azt hiszem az összes jógaoktató nevében mondhatom, hogy örülünk, hogy úgy döntesz, hogy csatlakozol ahhoz a sok millió emberhez, akik megtapasztalták már milyen érzés jógázni.

Ha tetszett a bejegyzés követheted a FB oldalamat, vagy csatlakozhatsz a zárt csoportjaimhoz is. Bővebb leírásokat a linkekre kattintva találsz.
https://www.facebook.com/BalazsTundeAsztrologus/
Szeml-életmód-váltók: https://www.facebook.com/groups/381675845766013/

Photo by Kari Shea on Unsplash

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close