fbpx

Ezért kell több vizet inni, ha méregtelenítesz!

Itt a tavasz, ideális időszak méregtelenítő kúrákhoz, böjtöléshez. Bármilyen kúrába is kezdünk, egy közös jellemzője mindegyiknek lesz: azt ajánlják igyunk minél több tiszta, szénsavmentes vizet. Napi 2-3 liter a minimum.

Na de miért is fontos ez?
És mi van, ha valaki nem szereti a víz ízét?
Vagy egyszerűen csak nem megy le a torkán a javasolt mennyiség?

Ezekre a kérdésekre igyekszem röviden és érthetően válaszolni, illetve tippeket adni, hogy könnyebb legyen a szükséges mennyiség elfogyasztása.

Szóval, miért is fontos, hogy sok vizet fogyasszunk, főleg, ha méregteleníteni szeretnénk a szervezetünket?


Erre egyszerű a magyarázat, egy hasonlattal élnék. Képzeld el, hogy a lakásodat szeretnéd kitakarítani, és a felmosáshoz értél. Ha választani kellene mennyi vizet használnál a felmosáshoz?
1 litert vagy 10 litert?

Érted a hasonlatot? Fel lehet mosni 1 liter vízzel is, de az nem lesz túl hatékony. Inkább csak szétkenődik a kosz. Ahhoz hogy el tudjuk távolítani, megfelelő mennyiségű víz kell. Egyrészt, hogy feloldódjon, másrészt, hogy a felmosót ki tudjuk öblíteni benne.

A méregtelenítést jelentősen megkönnyíti a szervezeted számára, ha minél több vizet iszol.

Mit lehet tenni, ha valakinek nehéz meginni a javasolt mennyiségű vizet?

Én általában kerülöm a palackozott ásványvizet. Ennek az az oka, hogy a szénsavmentes vizekhez mindig tesznek valami tartósítószert, máskülönben felposhadna elég hamar. Így tehát már nem “tiszta” víz, hanem vegyszerezett. Nem beszélve a sok hulladékról, amit a műanyag palackok jelentenek a Bolygónknak. Természetesen van újrahasznosítás, és én is mindig szelektíven gyűjtöm a palackokat, ha valamiért néha mégis palackozott vizet kell vennem. (Ha például a városban járva megszomjazom nyilván veszek egy palack vizet, de itthonra nem veszek. Inkább vízszűrőt használok.)

Szóval az első tipp, vízfogyasztáshoz, hogy felforralom a vizet. Az ájurvéda ősi tudománya szerint amúgy is ajánlott, különösen a hűvösebb hónapokban, hogy forró vizet fogyasszunk. Természetesen annyira legyen forró, hogy a szánkat ne égesse meg. 🙂 De az sem baj, ha teljesen visszahűl a víz a forralás után. Egészen más íze lesz: kellemesebb, lágyabb. Én reggel szoktam felforralni a teaforralóban egy nagyobb adagot, és ha kihűlt áttöltöm egy üvegbe. Abból iszom napközben. Így legalább azt is nyomon tudom követni, hogy mennyi vizet iszom egy nap. (Néha megesik, hogy belefeledkezve a munkába elfelejtek inni… Ha Te is hajlamos vagy rá, akkor a fenti módszert szívből javaslom. 🙂

Ha valakinek így is nehezére esik elfogyasztani a javasolt mennyiséget, próbálkozzon meg egy-két hígabbra elkészített gyógynövény teával. Ezt rendszeresen nem ajánlanám, de ha mondjuk a méregtelenítés napjaira valami megoldás kell, hogy megnöveljük a bevitt folyadékmennyiséget, akkor jók lehetnek a teák. Ha megfelelően választunk még a méregtelenítés folyamatát is támogatják.

Jó lehet például a csalántea, a kamillatea, gyömbértea, rooibos tea. A zöld vagy fehér teák is jelentős méregtelenítő hatással bírnak, de este már nem javaslom a fogyasztásukat, mert a bennük lévő tein miatt ugyanúgy ébren tartanak, mint a kávé. Sokan szeretik a mentateát is, ezzel vigyázzunk, mert hűsítő hatással van a szervezetre. Fogyasztása hűvösebb hónapokban nem ajánlott.

A tavaszi nagytakarítás nem csak a lakásunknak esik jól, hanem a testünknek is. Ugyanakkor kell hozzá lelkierő és kitartás, hiszen legtöbbször valamilyen lemondással jár. Akármibe is fogsz méregtelenítés címén, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről remélem már nem feledkezel meg! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés, követhetsz a Facebookon is, ahol gyakrabban osztok meg praktikus tippeket az egészségesebb életvitellel kapcsolatban.

Fotók: Pixabay

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close