fbpx

Egy fontos tény a gluténérzékenységről, amit kevesen tudnak

Egyre több emberről derül ki, hogy laktózérzékeny, vagy gluténérzékeny. Laktózérzékenynek lenni kevésbé kínos, ugyanis ennek fokozatai vannak, ráadásul egész könnyen ellensúlyozható a probléma.

Tehát először is, tisztázzuk, mi a laktóz, és laktózérzékenység? 

A laktóz a tejcukor. Állati eredetű tejben és tejtermékekben található meg. Lebontásához szükség van egy laktáz nevű enzimre. Ha ebből nem termel eleget a szervezetünk, a laktóz egy része nem tud megemésztődni, puffadást, görcsöket, hasmenést okozhat. A tünetek erőssége nagyban függ az elfogyasztott laktóz mennyiségétől, illetve, hogy mennyi bontóenzim van a szervezetünkben. Ezért előfordulhat, hogy kis mennyiségű normál joghurt, vagy pici tej nem okoz tüneteket valakinél, de ha egy nagy bögre tejeskávét iszik, az már igen. A megoldás laktózmentes termékek fogyasztása, VAGY vehetünk laktáz enzimet a patikában, tablettás formában, és azt magunkkal tudjuk vinni, evés előtt a kellő mennyiséget bevéve ehetünk normál tejtermékeket is.

goat-1818552_1920

Valójában a laktózmentes termékek nem laktózmentesek, nincs kivonva belőlük a tejcukor, hanem azokba is beleteszik a laktáz enzimet, ami kvázi “előemészti” a tejcukrot számunkra. Így lebomlik egyszerű cukrokká, amiket meg tudunk emészteni. Emiatt van az, hogy a “laktózmentes” termékek édesebb ízűek.

Tehát a laktózérzékenységnél a mennyiség döntően befolyásolja a tünetek hevességét.

Ezzel szemben a gluténérzékenység a gliadin nevű növényi fehérjével szembeni túlérzékenység, mely megtalálható a búza, rozs, zab és árpa készítményekben. Ha gluténérzékenyek vagyunk, akkor MENNYISÉGTŐL FÜGGETLENÜL a tápcsatornába jutó glutén gyulladást okoz. A vékonybélben történik a gyulladás, ahonnan normál esetben a tápanyagok nagy része felszívódik. Ha azonban folyamatosan gyulladásban vannak a bélbolyhok, akkor a felszívódási zavart eleinte hasmenés, fényes, zsíros széklet jelzi, majd a későbbiekben tápanyag-hiány tünetek jelentkeznek. Ezek hosszú távon már a hormonrendszert is fel tudják borítani, akár terméketlenséget, meddőséget okozva.

Sokszor előfordul, hogy diagnosztizálják valakinél a gluténérzékenységet, de arra nem hívják fel a figyelmét, hogy ez egy IGEN – NEM típusú “játék”. Hiába fogyaszt valaki kevesebb glutént, az nem használ. Azért, mert a gluténérzékenység olyan, mintha égő gyufát dobnál a száraz szénakazalba! Egy apró gyufától is belobban az egész.

wheat-995055_1280

Tehát, ha gluténérzékeny vagyok, akkor EGY FALATOT SEM szabad megkóstolni abból a finom sütiből, vagy bármi másból, amiről tudom, hogy lehet benne glutén. 100%-ban ki kell zárni az étrendből a lehetőségét is, hogy fogyasszuk.

Hát ezért (is) sokkal kínosabb, mint a laktózérzékenység, ahol a mennyiséggel, illetve a laktáz enzimmel tudunk sakkozni. Itt erre nincs sajnos lehetőség. És még inkább sajnos, hogy ezt nagyon sokszor elfelejtik elmondani az embereknek.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close