fbpx

Mit is ajánl az ájurvéda megfázásra?

 

Lehet,hogy elsőre furcsán hangzik, de az ájurvéda ízekkel (is) gyógyít. Ha egy kicsit kifejtem, mindenki rájön, hogy ez tulajdonképpen egybevág az eddigi tudásával.

Szóval, a légúti betegségek, mint pl. nátha, megfázás, torokfájás, köhögés, hörghurut, nehézlégzés, stb… esetén az ajárvéda a csípős és a keserű ízeket ajánlja. Ennek megvan a logiaki háttere is, amibe itt most nem megyek bele, de ha összevetjük nagyanyáink tippjeivel, akkor felfedezhetünk némi hasonlóságot. Itt van például a hagymatea, vagy a forralt bor, amibe ajánlatos csípős/keserű ízű fűszereket beletenni (szegfűszeg, fahéj), vagy a fokhagyma is ismert a népi gyógyászatból, ami szintén csípős. Szóval mi magyarok is alkalmazzuk a csípős ízt nátha, megfázás esetén.

Itt van a grapefruit is, ami sok vitamint, rostot tartalmaz, és keserű ízével ideális meghűléses állapotokban. Valamint a magjából készített kivonatot se győzöm hangsúlyozni mennyire jó és hatásos.

Visszatérve a csípős ételekre: retek, torma, hagyma, fokhagyma, csípős paprika, chili, gyömbér, mind-mind segítségünkre siethet.

Ha pedig a keserűeknél maradunk, akkor a grapefruiton kívül nekem még a propolisz vagy propoliszos méz ugrott be. Illetve a hársfatea, vagy a hársméz.

Köhögés ellen, vagy immunrendszer erősítésre kiváló otthoni szert tudunk készíteni egyszerű módon: fogunk egy közepes méretű feketeretket, kivájjuk a közepét, és mézet teszünk bele. Állni hagyjuk egy éjszakán át, így a méz kioldja a retekből az értékes hatóanyagokat (ettől kicsit fel is hígul), és másnap reggel kikanalazzuk. Előfordul, hogy át is csorog a méz a retek alján, tehát mindenképp egy pohárba állítva végezzük a műveletet. Így nem lesz mézes a konyhapult, és a pohárból ki tudjuk kanalazni a finom nedűt.

Váljék egészséségünkre!

 

 

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close