Mit is ajánl az ájurvéda megfázásra?

 

Lehet,hogy elsőre furcsán hangzik, de az ájurvéda ízekkel (is) gyógyít. Ha egy kicsit kifejtem, mindenki rájön, hogy ez tulajdonképpen egybevág az eddigi tudásával.

Szóval, a légúti betegségek, mint pl. nátha, megfázás, torokfájás, köhögés, hörghurut, nehézlégzés, stb… esetén az ajárvéda a csípős és a keserű ízeket ajánlja. Ennek megvan a logiaki háttere is, amibe itt most nem megyek bele, de ha összevetjük nagyanyáink tippjeivel, akkor felfedezhetünk némi hasonlóságot. Itt van például a hagymatea, vagy a forralt bor, amibe ajánlatos csípős/keserű ízű fűszereket beletenni (szegfűszeg, fahéj), vagy a fokhagyma is ismert a népi gyógyászatból, ami szintén csípős. Szóval mi magyarok is alkalmazzuk a csípős ízt nátha, megfázás esetén.

Itt van a grapefruit is, ami sok vitamint, rostot tartalmaz, és keserű ízével ideális meghűléses állapotokban. Valamint a magjából készített kivonatot se győzöm hangsúlyozni mennyire jó és hatásos.

Visszatérve a csípős ételekre: retek, torma, hagyma, fokhagyma, csípős paprika, chili, gyömbér, mind-mind segítségünkre siethet.

Ha pedig a keserűeknél maradunk, akkor a grapefruiton kívül nekem még a propolisz vagy propoliszos méz ugrott be. Illetve a hársfatea, vagy a hársméz.

Köhögés ellen, vagy immunrendszer erősítésre kiváló otthoni szert tudunk készíteni egyszerű módon: fogunk egy közepes méretű feketeretket, kivájjuk a közepét, és mézet teszünk bele. Állni hagyjuk egy éjszakán át, így a méz kioldja a retekből az értékes hatóanyagokat (ettől kicsit fel is hígul), és másnap reggel kikanalazzuk. Előfordul, hogy át is csorog a méz a retek alján, tehát mindenképp egy pohárba állítva végezzük a műveletet. Így nem lesz mézes a konyhapult, és a pohárból ki tudjuk kanalazni a finom nedűt.

Váljék egészséségünkre!

 

 

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close