fbpx

Száraz-e a bőröd? Megoldás lehet a csodálatos szezámolaj

Az ájurvéda szerint az emberi testtípusokat három alapvető kategóriába oszthatjuk (vata, pitta és kapha) és minden ember ennek a háromnak a különböző arányú keverékéből áll össze. Ha nagyon leegyszerűsítem, akkor a vata a levegős, a pitta a tüzes, a kapha pedig a vizes típus.

Igen ám, de az évszakok is besorolhatók ezekbe a típusokba. Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, a nyár lesz a tüzes, pitta tulajdonságokkal bíró. Ilyenkor a pitta tulajdonságok mindenkiben felerősödnek, a külső környezeti tényezők hatására. Tehát mindenki kicsit pörgősebb, élettel telibb, vidámabb. A tél a kapha időszaka, a víz dominál. Mindenki lelassul kicsit, befelé fordulóbbak leszünk, nehezebben mozdulunk. Marad a tavasz és az ősz, mindkettő átmenetet, változékonyságot képvisel, ami a vata jellemzője. Tehát tavasszal és ősszel mindenki erősebben érezheti a vata tulajdonságokat magán. Mit jelenthet ez a gyakorlatban?

Például azt, hogy szárazabb a bőrünk. A 3 típus közül a vata a száraz minőséget képviseli. Ilyenkor annak is kiszárad bőre, aki egyébként erre nem hajlamos.

Mivel ma reggel futás közben pont erről beszéltünk, gondoltam megosztok veletek egy egyszerű trükköt, amivel a vata szárazságát ellensúlyozni tudjuk. Ehhez egyetlen dologra van szükségünk: SZEZÁMOLAJ-ra. Azért fontos a szezámolaj, mert melegít, nedvesít. (Ellentétben a kókuszolajjal, ami hűt és szárít, szóval száraz bőrűek és főleg ősszel-télen jobb, ha hanyagolják!)

szezammagolaj

Vissza a szezámolajra. Ha beszereztük annyi a teendő, hogy este fürdés ELŐTT!!!! bekenjük vele a testünket, és úgy állunk a zuhany alá, vagy fekszünk a kádba. Vigyázat, a testünk csúszós lesz, óvatosan mozogjunk! Én a talpamat nem is szoktam bekenni, pont emiatt.

Mikor először hallottam, azt hittem rosszul mondák, hogy fürdés előtt kenjem be magam, és fürdés után tettem, de úgy nem működött, kiszáradt a bőröm. Aztán némi hitetlenkedés után kipróbáltam, hogy előtte kenem be magam, és működik! 🙂 Nyilván nem a hajlatokba kenem, hiszen nem is ott szokott leginkább száraz lenni a bőröm, hanem inkább a végtagjaimon.

A fürdés után viszont bekenem a talpamat, sarkamat is testápolóval+szezámolajjal. A szezámolajtól meleg lesz a lábam, és könnyebben el tudok aludni. A testápoló pedig azért kell, mert fürdés után a szezámolaj önmagában szárított.

Hát, ennyit mára az ájurvédikus praktikákból, hidratálásra fel!

Leave a Reply

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close