fbpx

Megfázás, nátha, köhögés, hörghurut?

willy-wonka-coldrex

Megérkeztek a hűvös napok, és velük együtt a klasszikus téli betegségek is, úgy mint: megfázás, nátha, torokgyulladás, köhögés, hörghurut… tüdőgyulladás. Nagyjából ez a lefolyási sorrend is, ha nem kezeljük megfelelően a tüneteinket már a legelején.

Sajnos sok reklám azt sugallja, hogy vegyünk be „csodapirulákat”, és megszűnnek a tüneteink, tudjuk élni megszokott életünket tovább, mintha mi sem történt volna. Tudunk dolgozni, suliba menni, sportolni, barátokkal találkozni, randizni… Csak épp a tünetek okát nem szünteti meg. A tünetek (orrdugulás, torokfájás, fejfájás, tompaság, stb… ) arra figyelmeztetnek bennünket, hogy kissé „túltoltuk” a dolgokat, nem pihentünk eleget, vagy nem táplálkoztunk megfelelően. Esetleg túl sok stressz ért, vagy valami más okból, de legyengült az immunrendszerünk.

Tehát adódik a megoldás: az immunrendszerünket kell erősíteni, és sokat pihenni.

Ehelyett bevesszük a tablettákat, szopogatjuk a pirulákat hetekig, csepegtetjük az orrunkba a cseppeket folyamatosan, holott a legtöbbre rá van írva, hogy max. 7-10 napig szabad használni. Az eredmény: a kezdeti enyhe tünetek helyett durvábbak érkeznek, köhögünk, prüszkölünk, nehézlégzés alakulhat ki és a végén alsó légúti (tüdő, hörgő) gyulladások. Nem kellene idáig eljutnunk.

A természetes gyógymódok kezdetben lehet picit lassabban éreztetik hatásukat, de a probléma gyökerét szüntetik meg, és tartós gyógyulást hoznak.

 

Szopogatós tabletta vs toroköblítés

Amikor tablettát szopogatunk a benne lévő fájdalomcsillapító ugyan gyorsan hat, de a kórokozókat nem pusztítja el. Ezzel szemben a kellemesen meleg, enyhén sós vízzel történő toroköblögetés és gargalizálás során egyrészt kimossuk a kórokozókat a torkunkból, másrészt a sós víz visszaállítja az egészséges pH értéket a szánkban. Ez hozzájárul a maradék kórokozók pusztulásához. Ennek ugyan nem érezzük azonnal jótékony hatását, de két nap után már igen. Érdemes naponta 3-5 vagy akár még több alkalommal is öblögetni, ahányszor csak meg tudjuk oldani. Fontos, hogy a víz ne legyen se túl meleg, se túl hideg. És csak annyira sózzuk meg, hogy az is kellemes legyen.

Haladó gyakorlat a jógából ismert orröblítés, amely során egy speciális kis edényke, a neti segítségével a langyos sós vízzel az orrlyukainkat is átöblítjük. De erről majd írok külön egy kis szösszenetet, ha van rá igény. Addig is az orrcsepek közül választhatunk olyat, ami tengeri sós vizet fúj be gyógyszer helyett az orrunkba. Sajnos az orrcseppek tartós használata okozhat függőséget, és ez nem vicces. A top 10-es függőségi listán rajta van az orrcsepp függőség. Egy idő után a beteg orrcsepp használata nélkül egyáltalán nem tud lélegezni az orrán keresztül, és napi több üveggel is elhasznál. Borzasztó leírni is. Szóval ezt megelőzendő választhatunk gyógyszermentes klészítményt, vagy ha mégis gyógyszereset használunk, szigorúan tartsuk be a használati utasítást, és ne használjuk se többször, se tovább, mint ahogy a gyártó ajánlja.

A jól ismert – jól reklámozott – tabletták helyett, melyek csak a tüneteinket nyomják el, választhatunk többféle természetes gyógymódot is.

Pl. nagyon jó hatású a grapefruitmag kivonat. Természetes baktérium-, vírus- és gombaölő. És csak azokat pusztítja el, amik károsak az egészségünkre! Én a keserű változatra esküszöm, de gyermekek számára kapható glicerines kivonat is, amely nem keserű. Illetve van külön kismamák számára is biztonságos gyártmány.

Ájurvédikus gyógyteák közül a Tulsi-ra esküszöm (más néven indiai szent bazsalikom). Gyulladáscsökkentő, baktérium-, vírus- és gombaölő, erősíti az immunrendszerünket, javítja az ellenállóképességünket stressz esetén, oldja a hurutos köhögést, segít visszaállni a szervezetünknek a természetes egyensúlyába. Mindenféle légúti betegségre kiváló.

Természetesen magyar gyógynövények is rendelkezésünkre állnak a meghűléses időszakban, amik izzasztanak, méregtelenítenek, csökkentik a gyulladást, gyógyulást hoznak. Érdemes 4-5 féle gyógynövényt összekeverni és azt a teát inni, mert a hatásuk az ún. Bürgi törvény szerint, egymást fokozva hatványozódik. Meghűlésre például: bodza, kamilla, hársfa, ökörfarkkóró keveréket ihatunk. Ez köptető hatású, így vigyáz az alsó légutakra is.

Természetesen sok-sok C vitamint ajánlott fogyasztani, ha betegek vagyunk akár napi 3-5000 Mg-ot is. A gyümölcsök, zödségek fogyasztása mellett én a természetes gyógynövénykivonatokat ajánlom, ami pl csipkebogyóból készül. Napsütés híján kiegészíthetjük egy kis D vitaminnal is, hogy támogassuk az immunrendszerünket.

Habár sok lehet a dolgunk, elintéznivalónk, mégis érdemes kivonni magunkat a forgalomból 2-3 napra, amíg megerősödünk, hogy ne az legyen a vége, hogy tüdőgyulladással két hetet kell feküdnünk.

Mindig könnyebb a betegséget megelőzni, vagy a kezdetén elcsípni, mint kigyógyulni belőle, ha már súlyossá vált.

Jövök még 1-2 népi gyógyászatból ismert immunerősítő trükkel egy későbbi bejegyzésben.

Addig is mindenkinek jó egészséget kívánok és kellemes készülődést az ünnepekre!

Szeretettel: Tünde

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close